Ana içeriğe atla

TİROİD (TİROİT) BEZİ HASTALIKLARI, GUATR


TİROİD (TİROİT) BEZİ HASTALIKLARI, GUATR

Guatr, tiroid bezinin büyümesine halk arasında verilen bir addır. Çok genel kullanılmakta olup tıp literatürüne girmiştir. Değişik dillerde guvatr, guatr, goitre gibi adlandırılmaktadır. Burada fonksiyon artışı veya azalması değil boyundaki bezin büyümesi belirtilir. Guatr da basit büyüme veya nodüllü büyüme olabilir.

Tiroid bezi boynumuzda kelebek şeklinde bulunan bir iç salgı bezidir. Gıdalardaki iyottan tiroid hormonu yapar ve depolar. Günlük ihtiyacımız için kana verdiği tiroid hormonu vücuttaki organların faaliyetlerini düzenler. Bir başka deyişle tiroid bezi vücudumuzdaki organların orkestra şefidir. Tiroid hızlı çalışırsa metabolizma hızlanır, yavaş çalışırsa metabolizma yavaşlar.

Sonuçta tiroid bezindeki bozukluklar tüm vücudun dengesini bozabilir.

Tiroid bezinin fonksiyonunun az veya çok çalışma yönünde bozuklukları çeşitli belirtilerle fark edilir:

Boyunda şişlik, ağrı, halsizlik, tahammülsüzlük, el ve ayaklarda ödem-şişme, gözün ileriye fırlaması, ciltte aşırı terleme veya kuruluk, saç dökülmesi, sindirim bozuklukları, çarpıntı, aşırı zayıflama veya kilo artışı, yağ metabolizması bozuklukları, kas ve kemik erimeleri,  adet düzensizlikleri, düşükler, aşırı sinirlilik ve dikkatsizlik, depresyon…
  işte görülüyorki  tiroid bezinin az veya çok çalışması pek çok bildik şikayetleri ortaya çıkarıyor. Bu şikayetlerin tiroide ait olup olmadığı 6-7 adet kan tetkiki, ultrason ve sintigrafi ile kolayca ortaya çıkarılabilir.

Tabii ki burada esas olan doktorun hastayı muayenesidir.  Muayeneyi destekleyen tetkiklerle teşhis konulur. Teşhiste ya hipertiroidi, ya hipotiroidi, ya tiroidit (en çok Hashimato tiroiditi), ya basit guatr, ya nodüllü guatr, ya da tiroid kanseri teşhis edilerek  tedavi seçenekleri ortaya çıkar, ilaç (tiroid hormonu veya antitiroid ilaç), radyoaktif iyot (atom) tedavisi ve cerrahi (ameliyat) tedavisi. Bu tedavilerden hangileri yapılırsa yapılsın tedavinin takibi çok önemlidir. Bu takibin anlamı vücudun dengesinin takibidir aslında…

Bu blogdaki popüler yayınlar

FİT OLMAK ZAMANI

FİT OLMAK ZAMANI Bir an için ideal kilonuza ulaştığınızı keyifle düşünün. Hareketinizi engelleyen, kalbinizi yoran fazla kilolardan kurtulmuşsunuz artık.  Cildinizde, dokularınızda sarkma olmadan sıkı bir vücuda sahip olmuşsunuz. Daha rahat hareket edebileceğiniz istediğiniz beden elbise giymenin özgürlüğünü tadıyorsunuz keyifle.  Siz kendinize güzel elbiseler seçerken fit olmanın ruh zihin ve bedeninizde ne gibi olumlu değişiklikler yaptığını anlatmaya çalışacağım sizlere: Öncelikle kalp, tansiyon, şeker, guatr, hormonal düzensizlikler, kemik erimesi gibi rahatsızlıkların risklerinden epey uzaklaşmış olursunuz. Vücut kitlenizdeki fazlalıklar atıldığı için metabolizmanız daha rahat ve düzenli çalışır. Önceki halinizin yol açtığı metabolik çöpler, toksinler azaldığından vücudunuz daha kolay detoksunu yapmaktadır artık. Vücudunuz toksinlerden kurtulduğu için kendinizi daha temiz, daha hafif, daha huzurlu hissedersiniz.  Fazla kiloların bağışıklık sistem...

Solaryumda bronzlaşanlar kanser mi oluyor...

Solaryumlarda bronzlaşanlar kanser mi oluyor... Uygun miktarda doğal UVB derimizde D vitamininin yapımını sağlamakla birlikte  doğal UV ve yapay UV kaynaklarına aşırı maruz kalmak pek çok hastalığı tetikliyor. 2015 yılındaki bir araştırmada Belçikalıların %14 nün solaryum kullandığı bildirilmiş. Bugün ise Brükselde solaryum salonlarının kapatılması için hazırlık yapılıyor.    Solaryum kullanmanın cilt kanseri ve göz hastalıklarına neden olduğu, böylece son 50 yılda 6000 kişinin ölümü ve 200 milyon Euro sağlık harcamasına neden olduğu belirtiliyor. Solaryumlar veya diğer bir deyişle bronzlaşma yatakları ultraviyole ışını yayarak çalışıyor. Ultraviyole ışını, melanoma gibi başlıca cilt kanserini artıran neden olarak biliniyor. Avusturalyada ticari olarak solaryum (tanning) cihazları kullanımı yasak olmakla birlikte ev kullanımı için piyasadan cihaz satışına bir engel henüz yok. Avusturalyada ...

PANDEMİ, HAREKETSİZLİK ve OSTEOPOROZ (kemik erimesi) 1