Ana içeriğe atla

AYURVEDA

AYURVEDA 

Saf kozmik bilinç, Purusha, Prakruti, Leela, Mahat, Ahamkara, Satva, Rajas, Tamas, Akaşa, Vayu, Tejas, Jala, Prithivi kelimelerin anlamı ne kadar yaşamınız içinde ?
Sevgili okuyucular, yaşamımızın anlamı ve kalitesi için içsel enerjilerimizi ne kadar geliştirerek kullanabiliyoruz?, veya ne kadar araştırmayla, moda rüzgarıyla bize ulaşan bilgileri içselleştiriyoruz?...
Yeni bir bilgiye ulaşınca bu bilgiyi eski bilgilerimizle kavga mı ettiriyoruz?, yada keyifle akışına bırakarak süreç içinde içselleştirdiğimiz doğru bilgilerin ışıltısında karanlığın kendiliğinden yok olduğunu, içsel aydınlanma sürecini görebiliyor muyuz?
Sizlerle bu yazımda, İçsel aydınlanma yolunda 5000 yıllık kadim ayurvedik bilginin özünü paylaşacağım.
Ayurveda kelimesi Sanskritçe, Ayur (:yaşam) ve veda (:bilgi) kelimelerinden oluşan “yaşam bilimi” anlamındadır.
Ayurvedaya göre her insan saf kozmik bilincin iki enerji halindedir.  Purusha dediğimiz “Erkek enerji” pasif farkındalık bilinci olarak tanımlanır. Prakruti dediğimiz “Dişi enerji” aktif bilinç olarak tanımlanır.
Mikrokozmoz ve makrokozmoz hakkında okuduklarınızı düşünün, mükemmel benzerliği hatırlayın, işte beş element ve harika bileşimleri...
Ayurvedaya göre insan vücudu doğanın bir minyatürüdür; Bir hücreyi tarif edersek, hücre membranı toprak, hücre vakuolleriboşluk, sitoplazma su, nükleik asit ve kimyasallar ateş, hücre hareketi ise hava dır.
Şimdi bu beş elementin (beş muhabhuta) ayrıntılarına bakalım:
  1. AKAŞA (BOŞLUK): Yaşamak için boşluğa ihtiyacımız vardır. Boşluk sayesinde dokular serbestçe işlev görür. Boşluk zihinde sevgi ve şefkati sarar.
  2. VAYU (HAVA): Nefes, hareket, istek, arzudur.
  3. TEJAS (ATEŞ): Vücut ısısı, sindirim, emilim, boşaltım ve karaciğer fonksiyonlarını içerir.
  4. JALA (SU): Bilincin erimiş şeklidir denilir. Su vücutta plazma, sitoplazma, serum, tükrük, sümük, gözyaşı, beyin-omurilik sıvısı şeklindedir. Fazla su idrar ve ter olarak atılır. Su beslenme ve elektrolit dengesi için şarttır.
  5. PRİTHİVİ (TOPRAK): Bilincin kristalize şeklidir denilir. Kemik, kıkırdak, tırnak, saç, diş ve deri.
Doşalar, yani VATA, PİTTA ve KAPHA yukardaki beş elementin (mahabhutaların) kombinasyonlarından meydana gelir. Doşaları açıklamadan önce 3 guna (Satva, Rajas, Tamas) hakkında bilgiyi paylaşalım;

Satva: Yaratıcı etki, tamamen pozitif etki. Algıda berraklık.
Rajas: Hareketi tahrik eden etki, öfkeye eğilim ve kendini kontrol etmede eksikliğe neden olan etki. Hareket, hissiyet, duygular, hisler.
Tamas: Geriletici veya kayıtsızlık yaratıcı etki, kötülüğe ve küntlüğe neden olan etki. Atalet, karanlık, ağırlığa meyil. Konfüzyon, derin uykuya meyil.
Satvik zihinsel yapı: Kolaylıkla hayal kırıklığına uğramaz ve kızmazlar. Mental olarak dayanıklıdır ve uzun süre mental olarak çalışabilirler. Az uyuyabilirler. Görünüşleri canlı, taze, alarmda, farkındalıklı, parlak, akılcı, eğlenceli, mutludur. Yaratıcıdır, alçakgönüllü ve öğretmenine saygılıdır. İnsanları, hayvanları, bitkileri korur ve hayata saygılıdır. Sezgi ve zekaları dengelidir.
Rajasik zihinsel yapı:  Bencil, hırslı, kavgacı-girişken, cesaretli, yarışmacı ve diğerlerini kontrol etmeye meyillidir. Gücü, prestiji, mevkiyi sever ve mükemmeliyetçidir. Kavgacı, kıskanç, hırslı olup başarıdan kısa süre haz alırlar. Başarısızlıktan korkarlar, streslidirler, böylece mental enerjileri çabuk tükenir. Kendi ilgi alanlarında sakin, sabırlıdır. Bencildirler, onların istediği yapıldığında arkadaşça ve iyidirler. Bilinçaltlarına dürüst değildirler.
Tamasik zihinsel yapı: Daha az zekidirler. Depresyona, tembelliğe, aşırı uykuya meyillidir. Birazcık zihinsel çalışma hemen yorar. Sorumluluğu sevmezler. Aşırı yemeyi, içmeyi, uyumayı ve seks yapmayı severler. Açgözlü, kendine müslüman dediğimiz tipten, çabuk sinirlenen, ve etraflarını korumayandırlar. 
Ayurveda da yiyecekler ve içecekler satvik, rajasik ve tamasik olarak ayrılırlar. Bu da beslenme düzenimizin kişiliğimizi belli bir yöne zaman içinde değiştirebildiğini gösterir.
Evet, tekrar Doşalara dönelim, Doşaların mahabhutaların kombinasyonlarından meydana geldiğini söylemiştik:
Sağlığımızın dengesini Vata, Pitta ve Kapha doşaları sağlar.
Vata: Boşluk ve havadan oluşur. Kan dolaşımı, akciğer ve kalp, barsak, boşaltım, sinir sistemi faaliyetleri gibi işlevleri yönetir.
Pitta: Ateş ve sudan oluşur, ısı ve metabolizmayı yönetir.
Kapha: Su ve topraktan oluşur. Organizmanın yapısallığını ve unsurların birlikteliğini yönetir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Holistik Şifa

HOLİSTİK ŞİFA Holistik Şifaya açılan sağlığa bakış açısı nedir? Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sağlığın tarifini şöyle yapıyor: “Sağlık, sadece hastalık veya sakatlığın olmaması değil; tam olarak fiziksel, zihinsel ve sosyal iyilik-refah halidir” ( WHO definition of Health: Health is a state of complete physical, mental and social well-being and not merely the absence of disease or infirmity). Sağlık sektörü, uzun süredir tedavi edici hekimlikte ağırlığını sürdürüyor; ve hasta muayene süresi azalıp, reçetedeki ilaç sayısı artıyor... Bir hasta soyunup muayene olurken daha giyinmeden diğer hasta kapıyı omuzlayıp “benim randevuma saygı duyun” diye bağırıyor. Bilmiyor ki, kendisi gibi biri içeride ve muayenesi tamamlanmamış... Bir doktora günde 60 ila 90 hasta baksın istiyor bakanlık ve ilaç firmaları. Bu sürede sadece ilaç yazılır, teşhis konulmaz biliyorsunuz... Günümüzde ortak bilinç geliştikçe, koruyucu-önleyici hekimlik ön plana çıkmaya başlamıştır. Böylece sağlığı

Solaryumda bronzlaşanlar kanser mi oluyor...

Solaryumlarda bronzlaşanlar kanser mi oluyor... Uygun miktarda doğal UVB derimizde D vitamininin yapımını sağlamakla birlikte  doğal UV ve yapay UV kaynaklarına aşırı maruz kalmak pek çok hastalığı tetikliyor. 2015 yılındaki bir araştırmada Belçikalıların %14 nün solaryum kullandığı bildirilmiş. Bugün ise Brükselde solaryum salonlarının kapatılması için hazırlık yapılıyor.    Solaryum kullanmanın cilt kanseri ve göz hastalıklarına neden olduğu, böylece son 50 yılda 6000 kişinin ölümü ve 200 milyon Euro sağlık harcamasına neden olduğu belirtiliyor. Solaryumlar veya diğer bir deyişle bronzlaşma yatakları ultraviyole ışını yayarak çalışıyor. Ultraviyole ışını, melanoma gibi başlıca cilt kanserini artıran neden olarak biliniyor. Avusturalyada ticari olarak solaryum (tanning) cihazları kullanımı yasak olmakla birlikte ev kullanımı için piyasadan cihaz satışına bir engel henüz yok. Avusturalyada Kanser Konseyi

14 Mart Tıp Bayramı 2018' de neler olmalı...

14 Mart Tıp Bayramı 2018' de neler olmalı... 14 mart 1919 da işgal altındaki İstanbul’da tıp öğrencileri ve doktorlar   işgale karşı protesto eylemi yapmışlardır. 14 mart 1827 yılında ilk tıp okulunun açılış günüdür (14 mart 1827 tarihinde Şehzadebaşı’nda Tulumbacı başı konağında   Türkiye’nin ilk tıp okulu açılmıştır). Yani ilk 14 mart eylemi aslında   tıp mensuplarının bir yurt savunma hareketi olarak başlamıştır. Bu tarihi önem nedeniyle Türkiye’de her   14 martta "Tıp Bayramı" kutlanmaktadır. Diğer ülkelerde ise farklı olay ve nedenlerle farklı günlerde   Tıp bayramları kutlanmaktadır. 14 mart 1976 dan beri ‘’Tıp haftası’’ olarak kutlanmaktadır. 14 mart yalnızca bir kutlama değil, aynı zamanda ülkenin sağlık sorunlarının ve sağlık çalışanlarının sorunlarının dile getirildiği bir haftadır. Bugün öne çıkan sorunların başında şunlar gelmektedir: 1-    Hastanelerde hastaya yeterli muayene süresinin sağlanamaması. 2-    Sağlıkta şiddet. 3