Ana içeriğe atla
24 MART  DÜNYA TÜBERKÜLOZ GÜNÜ
WORLD TUBERCULOSIS DAY 24 march

Tüberküloz tedavi edilebilir bir hastalık olmasına rağmen teşhisi ve tedavisi uğraş gerektiriyor. Uzun tedavi süresi gerektirdiği için çeşitli problemler ortaya çıkıyor. Dünyada mevcut tüberkülozlulara ek olarak her sene 9 milyon kişi tüberküloza yakalanıyor ve bunların 3 milyonu sağlık sisteminin içinde kayboluyor, ulaşılamıyor, tedavisi yapılamıyor.

Bu önemli hastalık için devletlerin ve uluslararası örgütlerin işbirliği gerekmektedir. Bu yüzden her sene WHO (Dünya Sağlık Örgütü) nün liderliğinde her yıl 24 mart “Tuberculosis day” olarak kutlanmakta ve tüberküloza dikkat çekilmektedir.

Tüberküloz  etkeni mycobacterium tuberculosis denilen bir bakteridir. 1882 de Robert Koch bu basili bulmuştur. Tüberküloz bulaşıcı bir hastalık olup başlıca  havayoluyla bulaşır.  Tüberküloz AIDS etkeninden sonraki dünyada insan öldüren ikinci enfeksiyon  hastalığıdır.

Verem veya ince hastalık denilen bu hastalık solunum yoluyla akciğere yerleşir ve tüm vücudu etkiler.
Teşhisinde PPD (tüberküloz deri testi), akciğer filmi, balgam kültürü gibi testlerle kolaylıkla yapılır.
Koruyucu aşı ise 1920 yılından beri BCG (Bacillus Calmette Guerin) aşısı adıyla yapılmaktadır. Korunması ve teşhisi kolay olan tüberküloz hijyenik şartların bozuk olduğu, fakirlik ve kötü beslenme durumlarında kolaylıkla yayılarak toplum sağlığını tehdit edebilir.

Havayolu dışında hastalıklı hayvanların (sığır, keçi.. vs.) yarasından, etinden, süt ve süt ürünlerinden geçebilir.
Bu nedenle akciğer semptomlarını içeren, öksürük, ateş, kanlı balgam, gece terlemesi gibi durumlarda tüberküloz ihtimali düşünülmelidir. Toplumda fakir hastalığı diye bilinen bu ince hastalık bize tahminimizden daha yakın olabilir.

Tüberküloz tedavi edilebilir bir hastalık olarak tanımlansa bile hastalığa yakalanınca uzun bir tedavi sürecinde pek çok sorun ortaya çıkabilir ve tedavi ve takibin maliyeti yüksektir. Bu nedenle koruyucu önlemler ve teşhis kolaylıkları için devlet ve uluslararası örgütlerin planlı çalışmaları gerekmektedir.

Tüberküloz tedavisindeki önemli bir zorlukta ilaçlara direnç gelişmesidir. Multidrug resistansı (MDR-TB) denilen bu durum ilaç kullanımını sınırlandırmaktadır.

Tüberküloz, hamilelerde ve emzirme dönemlerinde tedavi edilebilir. Tüberküloz tedavisinde ilaçların etkileşimiyle  doğum kontrol ilaçlarının etkisi azalır, bunları kullananlar doktorlarının tavsiyesine göre ilaç veya dozlarını değiştirirler.

Tüberküloz teşhisi konan hastanın yakın çevresi koruyucu tedaviye alınır.

Gördüğünüz gibi diğer hastalıklarda olduğu gibi tüberkülozda da öncelikle  sağlıklı beslenmeli, dengeli bir yaşam sürmeliyiz.
En koruyucu tedavinin temiz, sağlıklı bir ortamda vücut direncimizi destekleyen DENGE li bir yaşam olduğunun farkındalığını bilmeli ve etrafımıza anlatmalıyız.

Sağlıklı ve dengeli yaşam diliyorum
Sevgi ve saygılarımla;
Dr. Erol ERGÜLER
www.erolerguler.com

Bu blogdaki popüler yayınlar

Holistik Şifa

HOLİSTİK ŞİFA Holistik Şifaya açılan sağlığa bakış açısı nedir? Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sağlığın tarifini şöyle yapıyor: “Sağlık, sadece hastalık veya sakatlığın olmaması değil; tam olarak fiziksel, zihinsel ve sosyal iyilik-refah halidir” ( WHO definition of Health: Health is a state of complete physical, mental and social well-being and not merely the absence of disease or infirmity). Sağlık sektörü, uzun süredir tedavi edici hekimlikte ağırlığını sürdürüyor; ve hasta muayene süresi azalıp, reçetedeki ilaç sayısı artıyor... Bir hasta soyunup muayene olurken daha giyinmeden diğer hasta kapıyı omuzlayıp “benim randevuma saygı duyun” diye bağırıyor. Bilmiyor ki, kendisi gibi biri içeride ve muayenesi tamamlanmamış... Bir doktora günde 60 ila 90 hasta baksın istiyor bakanlık ve ilaç firmaları. Bu sürede sadece ilaç yazılır, teşhis konulmaz biliyorsunuz... Günümüzde ortak bilinç geliştikçe, koruyucu-önleyici hekimlik ön plana çıkmaya başlamıştır. Böylece sağlığı

Solaryumda bronzlaşanlar kanser mi oluyor...

Solaryumlarda bronzlaşanlar kanser mi oluyor... Uygun miktarda doğal UVB derimizde D vitamininin yapımını sağlamakla birlikte  doğal UV ve yapay UV kaynaklarına aşırı maruz kalmak pek çok hastalığı tetikliyor. 2015 yılındaki bir araştırmada Belçikalıların %14 nün solaryum kullandığı bildirilmiş. Bugün ise Brükselde solaryum salonlarının kapatılması için hazırlık yapılıyor.    Solaryum kullanmanın cilt kanseri ve göz hastalıklarına neden olduğu, böylece son 50 yılda 6000 kişinin ölümü ve 200 milyon Euro sağlık harcamasına neden olduğu belirtiliyor. Solaryumlar veya diğer bir deyişle bronzlaşma yatakları ultraviyole ışını yayarak çalışıyor. Ultraviyole ışını, melanoma gibi başlıca cilt kanserini artıran neden olarak biliniyor. Avusturalyada ticari olarak solaryum (tanning) cihazları kullanımı yasak olmakla birlikte ev kullanımı için piyasadan cihaz satışına bir engel henüz yok. Avusturalyada Kanser Konseyi

14 Mart Tıp Bayramı 2018' de neler olmalı...

14 Mart Tıp Bayramı 2018' de neler olmalı... 14 mart 1919 da işgal altındaki İstanbul’da tıp öğrencileri ve doktorlar   işgale karşı protesto eylemi yapmışlardır. 14 mart 1827 yılında ilk tıp okulunun açılış günüdür (14 mart 1827 tarihinde Şehzadebaşı’nda Tulumbacı başı konağında   Türkiye’nin ilk tıp okulu açılmıştır). Yani ilk 14 mart eylemi aslında   tıp mensuplarının bir yurt savunma hareketi olarak başlamıştır. Bu tarihi önem nedeniyle Türkiye’de her   14 martta "Tıp Bayramı" kutlanmaktadır. Diğer ülkelerde ise farklı olay ve nedenlerle farklı günlerde   Tıp bayramları kutlanmaktadır. 14 mart 1976 dan beri ‘’Tıp haftası’’ olarak kutlanmaktadır. 14 mart yalnızca bir kutlama değil, aynı zamanda ülkenin sağlık sorunlarının ve sağlık çalışanlarının sorunlarının dile getirildiği bir haftadır. Bugün öne çıkan sorunların başında şunlar gelmektedir: 1-    Hastanelerde hastaya yeterli muayene süresinin sağlanamaması. 2-    Sağlıkta şiddet. 3