Ana içeriğe atla

EMZİRMENİN BÜYÜSÜ “ANNE SÜTÜ” Dr. Erol ERGÜLER – Nükleer Tıp ve Akupunktur Uzmanı




EMZİRMENİN BÜYÜSÜ “ANNE SÜTÜ”
Dr. ErolERGÜLER – Nükleer Tıp ve Akupunktur Uzmanı

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 2017 yılı ağustos ayının ilk haftasını "emzirme-breastfeeding" haftası olarak ilan etmiştir. Bizde bu farkındalığın toplumda gelişmesi için bu konuda bilgilerimizi sizlerle paylaşmaya çalıştık.

Emzirme, bebeğin mümkün olan en iyi şekilde hayata başlamasıdır.


Emzirme, bebeğin beslenmesinin yanında bağışıklık sistemini destekleyen ilk aşısının olması anlamında koruyucu pek çok maddeyi anne sütünden almasıdır.
Emzirme, bebeği ilk altı ayda en önemli ölüm nedenleri olan  pnömoni ve diyare den kurtarır.

Ayrıca emzirme annenin tip II diyabet ve postpartum depresyon riskini azaltır. Emzirmenin ilk 6 ayda %98 etkili bir doğum kontrolünü sağladığı bilinmektedir.
Ayrıca emzirmenin annenin yumurtalık ve meme kanseri riskini azalttığını Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ifade etmektedir.

İlk mucize: Kolostrum;
Emzirmede memeden gelen ilk süte kolostrum deriz. Bu ilk süt çok değerlidir ve mümkün olan en kısa zamanda bebeğe verilmelidir. Kolostrum, yeni doğanın hayata sağlıklı başlangıcı için özel maddeler hatta aşı gibi moleküller içerir.

Ne kadar emzirmeli:
Emzirme süresinde en az 6 ay emzirilmesi ve mümkünse  iki yıl devam edilmesi önerilmektedir. Eğer bu yapılırsa her yıl 800.000 bebeğin (WHO araştırmasına göre emzirmemenin oluşturduğu risklerden  her yıl 800.000 civarında bebek ölümü olmaktadır.)  hayatı kurtulabilir, ölmezler.
Doğumdan sonra 6 ay emzirilen bebeklerin daha sonraki hayatları daha sağlıklı olmaktadır. Bunların  obez ve diyabet olma ihtimali azalmaktadır. Anne sütü emen bebeklerin  zeka gelişimleri de daha iyi olmaktadır.

AIDS li annelerde AIDS virüsü gebelikte fetüse geçebiliyor ve bebek AIDS li doğuyor. Ama anne tedavi oluyorsa ilaçlar emzirdiği takdirde çocuğa geçip koruyabiliyor.

PEKİ BU SÜT NASIL OLUŞUYOR;
Hamilelik süresince meme büyür ve içerisinde süt kanalları süt üretimi ve sütü bebeğin ağzına fışkırtacak hazır hale gelir. Bu büyülü hazırlık hamilelikte devam ederken doğum olana kadar memeden süt çıkmaz. İlk emzirme anı süt verme sistemini harekete geçirir ve saniyeler içinde büyülü süt yeni doğanı beslemeye başlar. Bebeğin meme ucunu emmesiyle memeden omuriliğe, beyindeki merkeze talamusa giden sinyal oradan memeye gelerek sütü bebeğin ağzına fışkırtacak meme kaslarını harekete geçirir ve süt üretimi kaliteli şekilde memede artarak devam eder.

Anne sütünde ne var:
Anne sütü memeye gelen kandan sentezlenir. Bunun için bu sütü hayranlıkla dile getirebiliriz.
Anne sütünün içeriği analiz edildiğinde içerisinde:

Su,
Protein,
Karbonhidrat,
Lipidler,
Mineraller,
Vitaminler  bulunmaktadır.

Yukarıdaki listeye baktığınızda hepiniz hayata geldiğinizde anne sütünü alırken bu maddelerle beslenerek hayata başlıyorsunuz. Erişkin insanın dengeli beslenmesine ışık tutan bu listeyi hayatınızın her döneminde karşınızda bulacaksınız. Umarım bu liste sizin ve çocuklarınızın dengeli beslenmesine ışık tutar. Bu listeden ne kadar sapmış diyet programları varsa hepsi bir marka olarak havada uçuşmaktadır. Bu markalar sonunda ayağı yere basmak istediğinde bu listeye dönüş yapmaktadır.


EMZİRMEYE SOSYAL BAKIŞ;
Emzirmenin başta hastaneler olmak üzere her yerde desteklenmesi gerekir. AVM lerde, restoranlarda emzirme odalarının düzenlenmesi gerekir. Halka açık alanlarda, otobüslerde, metroda annenin bebeğini emzirmesi etraftakiler tarafından sadece hoş görülmesi değil desteklenmesi, yardım edilmesi gerekir.



NEREYE KADAR EMZİRMELİ;
Emzirme devam ederken katı gıdalara kademeli olarak geçilmelidir. Bebek katı gıdalarla beslenmeyi öğrendiğinde emzirme bırakılabilir.

Emzirme sırasında annenin sıt ve omuz ağrıları:
Emzirirken pozisyondan dolayı annelerin en fazla sırt ağrısı olmaktadır. Bunun için sırt kaslarını germe hareketleri iyi gelir. Eğer ağrı çok fazla ise sırt bölgesi ve kulak akupunkturu yapılabilir. Akupunktur sırt ağrısına iyi gelmekle birlikte süt kalitesini artıran hormonal düzenleme yapabilir. Biliyoruz ki herhangi bir nedenle iki, üç gün emzirme olmazsa süt üretimi durmaktadır. Bizim deneyimimizde süt bitti denilen hastalara akupunktur uygulandığında süt tekrar gelmeye devam etmektedir. Bir kaç günlük süt kesilmesinde panik yapılmaması, mevcut stres faktörünün yönetilmesi ve akupunktur uygulamasını önermekteyiz.

Emzirme bittiğinde memede neler olur:
Emzirme bitince meme hamilelik öncesi duruma gelir.  Bir sonraki hamilelik olana kadar bekler. Eğer hamilelik olursa bu döngü sağlıklı olarak tekrar başlar. Yani memede süt üretme potansiyeli, hamile kalma potansiyeliyle yıllarca devam eder. Bir başka deyişle “memeniz ve emzirme tek kullanımlık bir faaliyet değildir” sözüyle anne olmanın büyülü potansiyelini farkındalık  alanınıza eklemenizi umuyorum.

Evet bu bilgiler ile “emzirme haftası” na giriş yaptık. Bu yazıların okunabilmesi için ne yazık ki kısa olması gerekiyor. Daha geniş bilgi için sorularınız oldukça emzirmenin diğer kısımlarına, meme bakımı, beslenme, gibi önemli detayları tartışabiliriz. Sorularınızı info@erolerguler.com adresine yazabilirseniz bu bilgileri paylaşabiliriz. 

Her yeni doğanın “anne sütü” nü emme hakkı, her doğuran annenin “emzirme” hakkı olduğunun bilincini dünyadaki her insanın farketmesi umuduyla hepinize sevgi ve saygılar ile “sürdürülebilir sağlıklı bir yaşam” diliyorum.
Dr. Erol ERGÜLER
Nükleer Tıp ve Akupunktur Uzmanı


Bu blogdaki popüler yayınlar

Holistik Şifa

HOLİSTİK ŞİFA Holistik Şifaya açılan sağlığa bakış açısı nedir? Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sağlığın tarifini şöyle yapıyor: “Sağlık, sadece hastalık veya sakatlığın olmaması değil; tam olarak fiziksel, zihinsel ve sosyal iyilik-refah halidir” ( WHO definition of Health: Health is a state of complete physical, mental and social well-being and not merely the absence of disease or infirmity). Sağlık sektörü, uzun süredir tedavi edici hekimlikte ağırlığını sürdürüyor; ve hasta muayene süresi azalıp, reçetedeki ilaç sayısı artıyor... Bir hasta soyunup muayene olurken daha giyinmeden diğer hasta kapıyı omuzlayıp “benim randevuma saygı duyun” diye bağırıyor. Bilmiyor ki, kendisi gibi biri içeride ve muayenesi tamamlanmamış... Bir doktora günde 60 ila 90 hasta baksın istiyor bakanlık ve ilaç firmaları. Bu sürede sadece ilaç yazılır, teşhis konulmaz biliyorsunuz... Günümüzde ortak bilinç geliştikçe, koruyucu-önleyici hekimlik ön plana çıkmaya başlamıştır. Böylece sağlığı

Solaryumda bronzlaşanlar kanser mi oluyor...

Solaryumlarda bronzlaşanlar kanser mi oluyor... Uygun miktarda doğal UVB derimizde D vitamininin yapımını sağlamakla birlikte  doğal UV ve yapay UV kaynaklarına aşırı maruz kalmak pek çok hastalığı tetikliyor. 2015 yılındaki bir araştırmada Belçikalıların %14 nün solaryum kullandığı bildirilmiş. Bugün ise Brükselde solaryum salonlarının kapatılması için hazırlık yapılıyor.    Solaryum kullanmanın cilt kanseri ve göz hastalıklarına neden olduğu, böylece son 50 yılda 6000 kişinin ölümü ve 200 milyon Euro sağlık harcamasına neden olduğu belirtiliyor. Solaryumlar veya diğer bir deyişle bronzlaşma yatakları ultraviyole ışını yayarak çalışıyor. Ultraviyole ışını, melanoma gibi başlıca cilt kanserini artıran neden olarak biliniyor. Avusturalyada ticari olarak solaryum (tanning) cihazları kullanımı yasak olmakla birlikte ev kullanımı için piyasadan cihaz satışına bir engel henüz yok. Avusturalyada Kanser Konseyi

14 Mart Tıp Bayramı 2018' de neler olmalı...

14 Mart Tıp Bayramı 2018' de neler olmalı... 14 mart 1919 da işgal altındaki İstanbul’da tıp öğrencileri ve doktorlar   işgale karşı protesto eylemi yapmışlardır. 14 mart 1827 yılında ilk tıp okulunun açılış günüdür (14 mart 1827 tarihinde Şehzadebaşı’nda Tulumbacı başı konağında   Türkiye’nin ilk tıp okulu açılmıştır). Yani ilk 14 mart eylemi aslında   tıp mensuplarının bir yurt savunma hareketi olarak başlamıştır. Bu tarihi önem nedeniyle Türkiye’de her   14 martta "Tıp Bayramı" kutlanmaktadır. Diğer ülkelerde ise farklı olay ve nedenlerle farklı günlerde   Tıp bayramları kutlanmaktadır. 14 mart 1976 dan beri ‘’Tıp haftası’’ olarak kutlanmaktadır. 14 mart yalnızca bir kutlama değil, aynı zamanda ülkenin sağlık sorunlarının ve sağlık çalışanlarının sorunlarının dile getirildiği bir haftadır. Bugün öne çıkan sorunların başında şunlar gelmektedir: 1-    Hastanelerde hastaya yeterli muayene süresinin sağlanamaması. 2-    Sağlıkta şiddet. 3