Ana içeriğe atla

KURŞUNA KURBAN OLMAYIN, KURŞUN ZEHİRLENMESİNİ ENGELLE




KURŞUNA KURBAN OLMAYALIM

Kurşun zehirlenmesini önleyelim.

Beethoven kurşun zehirlenmesinden öldü…

Araştırmacılar Beethoven’in incelenen saç kıllarında 100 kat fazla kurşun bulmuşlar. Beethoven’in kurşundan yapılan aletlerini kullandığı biliniyor.

Beethoven’in sağırlığı, davranış bozukluğunun kurşun zehirlenmesinden kaynaklandığı ve böylece ölümüne neden olduğu açıklanmıştır.

Her sene Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ne göre dünyada 600.000 çocuk kurşun zehirlenmesi sonucu zeka engelli oluyor. 
Her yıl  dünyada 143.000 kişi kurşun zehirlenmesi sonucu ölüyor.

Kurşun canlıların sağlığı için tehlikeli bir maddedir. 
Kurşun doğada maden olarak bulunur ve kolay işlendiği için endüstride çok yerde kullanılır.:

Erime noktası düşüktür, kolayca sıvılaşır,
Kolayca döküm ile şekillendirilebilir,
Yumuşak olduğu için döğülerek kolayca şekillendirebilir,
Çok sayıda metalle alaşım oluşturarak çeşitli ürünler yapılabilir.

Kurşun konserve kutusunun lehiminden çocuğunuzun kullandığı boyaya, su boru ve depolarından gıdaların hazırlandığı yüzey ve kaplara, sigara ve eksoz dumanından keyifle yudumladığınız seramik bardağın iyi sırlanmayan kaplamasına kadar YAKININIZDADIR.

Kurşun vücudumuzda gerekli olmayan bir  metaldir. Ama vücudumuza girerse vücudumuza gerekli olan bazı maddeleri (Demir, Kalsiyum gibi…) taklit ederek  yerleşir ve fonksiyonları bozar.

Kurşun vücudumuza hava yoluyla soluyarak (eksoz, ilaçlar, endüstriyel buhar ve dumanlar…) , ağız yoluyla (su ve yiyeceklerle..) ve cilt yoluyla  deriden emilerek vücudumuza girebilir.

Akut kurşun zehirlenmesinde yüksek miktardaki kurşun öncelikle beyin ve sinir hücrelerine geçerek koma, baygınlık nöbetleri ve ölüme neden olabiliyor. Tedavi edilenlerde ise zeka geriliği ve davranış bozuklukları kalıcı olabiliyor.
Kurşun zehirlenmesinin ana belirtileri arasında bilinçsiz davranışlar, dikkat süresinde azalmalar, davranış değişiklikleri, disleksi, dikkat eksikliği rahatsızlığı, hipertansiyon, böbrek yetmezliği, bağışıklık sistemi ve üreme organlarının zehirlenmesine bağlı belirtilerdir.

Kurşun zehirlenmesi sonucu ortaya çıkan bu hastalıklar modern tıp ile düzeltilemeyen ve ömür boyu kalıcı olan hastalıklardır.

Zeka ve kavrayış problem olan çocukta rastgele tedavi yapılmamalı öncelikle kanda kurşun oranına bakılması gerekmektedir.


Kurşun bileşiklerinin benzinde, sık kullanılan plastik malzemelerde, mutfak malzemelerinde, oyuncaklarda, borularda, levhalarda, kablolarda, mermi ve av saçmalarında, boya maddelerinde, seramik sanayisinde, böcek öldürücülerde, lastik sanayisinde, elektronik malzemelerin lehimlerinde, kozmetik boya maddelerinde , göze çekilen sürmelerde bulunduğu, bu bileşiklerin her türlü malzemeden havaya geçtiği, suda ve besinlerde bulunabilmektedir.

DİKKAT bu belirtiler KURŞUN ZEHİRLENMESİ belirtisi olabilir:

Kas güçsüzlüğü
Aşırı huzursuzluk ve davranış bozuklukları
Dikkatini bir yere  belli süre verememe
İştahsızlık ve kilo kaybı
Toprak yeme (PICA) alışkanlığı
Baş ağrısı,
Havale geçirme
Konsantrasyon eksikliği
Davranış bozuklukları
Disleksi
Halsizlik bitkinlik
Bulantı, kusma
Kabızlık
Kansızlık, solukluk

20-26 ekim kurşunzehirlenmesini engelle projesi için alttaki linkle facebook sayfasına geçebilirsiniz:
https://www.facebook.com/events/243937642424971/

Bu blogdaki popüler yayınlar

Holistik Şifa

HOLİSTİK ŞİFA Holistik Şifaya açılan sağlığa bakış açısı nedir? Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sağlığın tarifini şöyle yapıyor: “Sağlık, sadece hastalık veya sakatlığın olmaması değil; tam olarak fiziksel, zihinsel ve sosyal iyilik-refah halidir” ( WHO definition of Health: Health is a state of complete physical, mental and social well-being and not merely the absence of disease or infirmity). Sağlık sektörü, uzun süredir tedavi edici hekimlikte ağırlığını sürdürüyor; ve hasta muayene süresi azalıp, reçetedeki ilaç sayısı artıyor... Bir hasta soyunup muayene olurken daha giyinmeden diğer hasta kapıyı omuzlayıp “benim randevuma saygı duyun” diye bağırıyor. Bilmiyor ki, kendisi gibi biri içeride ve muayenesi tamamlanmamış... Bir doktora günde 60 ila 90 hasta baksın istiyor bakanlık ve ilaç firmaları. Bu sürede sadece ilaç yazılır, teşhis konulmaz biliyorsunuz... Günümüzde ortak bilinç geliştikçe, koruyucu-önleyici hekimlik ön plana çıkmaya başlamıştır. Böylece sağlığı

Solaryumda bronzlaşanlar kanser mi oluyor...

Solaryumlarda bronzlaşanlar kanser mi oluyor... Uygun miktarda doğal UVB derimizde D vitamininin yapımını sağlamakla birlikte  doğal UV ve yapay UV kaynaklarına aşırı maruz kalmak pek çok hastalığı tetikliyor. 2015 yılındaki bir araştırmada Belçikalıların %14 nün solaryum kullandığı bildirilmiş. Bugün ise Brükselde solaryum salonlarının kapatılması için hazırlık yapılıyor.    Solaryum kullanmanın cilt kanseri ve göz hastalıklarına neden olduğu, böylece son 50 yılda 6000 kişinin ölümü ve 200 milyon Euro sağlık harcamasına neden olduğu belirtiliyor. Solaryumlar veya diğer bir deyişle bronzlaşma yatakları ultraviyole ışını yayarak çalışıyor. Ultraviyole ışını, melanoma gibi başlıca cilt kanserini artıran neden olarak biliniyor. Avusturalyada ticari olarak solaryum (tanning) cihazları kullanımı yasak olmakla birlikte ev kullanımı için piyasadan cihaz satışına bir engel henüz yok. Avusturalyada Kanser Konseyi

14 Mart Tıp Bayramı 2018' de neler olmalı...

14 Mart Tıp Bayramı 2018' de neler olmalı... 14 mart 1919 da işgal altındaki İstanbul’da tıp öğrencileri ve doktorlar   işgale karşı protesto eylemi yapmışlardır. 14 mart 1827 yılında ilk tıp okulunun açılış günüdür (14 mart 1827 tarihinde Şehzadebaşı’nda Tulumbacı başı konağında   Türkiye’nin ilk tıp okulu açılmıştır). Yani ilk 14 mart eylemi aslında   tıp mensuplarının bir yurt savunma hareketi olarak başlamıştır. Bu tarihi önem nedeniyle Türkiye’de her   14 martta "Tıp Bayramı" kutlanmaktadır. Diğer ülkelerde ise farklı olay ve nedenlerle farklı günlerde   Tıp bayramları kutlanmaktadır. 14 mart 1976 dan beri ‘’Tıp haftası’’ olarak kutlanmaktadır. 14 mart yalnızca bir kutlama değil, aynı zamanda ülkenin sağlık sorunlarının ve sağlık çalışanlarının sorunlarının dile getirildiği bir haftadır. Bugün öne çıkan sorunların başında şunlar gelmektedir: 1-    Hastanelerde hastaya yeterli muayene süresinin sağlanamaması. 2-    Sağlıkta şiddet. 3